Kategoria: Kulturë

“Budallenjtë”, premiera e vetme në TKK gjatë janarit

Në faqen zyrtare të Teatrit Kombëtar të Kosovës është publikuar programi i shfaqjeve për muajin janar ku shihet se shfaqja “Budallenjtë” nga Florent Mehmeti...

Gjirokastra kërkon shtatore për Kadarenë

Në përvjetorin e lindjes, Bashkia e Gjirokastrës e shpall 2016-n “Viti Kulturor Ismail Kadare” Bashkia e Gjirokastrës, nëpërmjet kryetares së saj zonjës,...

A më mirë të lexohet një libër apo të shikohet një film?

Filmat nuk mbërrijnë t’i tejkalojnë librat. Ky konstatim forcohet sapo të shikojmë një film që bazohet në një libër. 1. Mësohet se si Stiven King nuk pat...

Dhjetë gjuhët më të vjetra në botë, që akoma fliten

Evolucioni i gjuhëve është si evolucioni biologjik – ndodh imtësisht, brez pas brezi, kështu që nuk ka asnjë pikë që e dallon nga gjuhët që rrjedhin prej...

FJALËT, nga Jean-Paul Sartre….

Nga Diana Çuli FJALËT (Les Mots) është titulli i një prej veprave më të njohura të Jean-Paul Sartre-it, botuar më 1964 në shtëpinë botuese GALLIMARD, e cila...

Hija që i mori jetën Prenk Jakovës

Në arkivat britanike mbahet një model i vetëm i shënimeve që plotësojnë shfaqjen e parë të operës “Mrika” të kompozitorit shqiptar, Prenk Jakova. Mbi...

Umberto Eco: Interneti u ka dhënë të drejtën e fjalës budallenjve

“Mediat sociale u kanë dhënë të drejtën e fjalës budallenjve”. Këto janë fjalët e shkrimtarit e filozofit të famshëm italian, Umberto Eco, në ceremoninë...

Ja tezat që mbrojnë prejardhjen ilire të shqiptarëve

A janë shqiptarët të vetmit pasardhës të ilirëve në trojet e tyre? Teoritë kundërshtuese dhe ato mbështetëse të kësaj teze, prej kohësh janë përplasur...

Si ndaheshin filozofët nga të dashurat e tyre

Edhe mjeshtërit e mendimit kanë pasur problemet e tyre në jetën në çift. Ndarjet e sotme nëpërmjet mesazheve telefonike nuk janë edhe aq të “reja”. Para...

Qyteti me shumë lexues dhe shumë libra, pa biblioteka

Qyteti më i madh në Kosovë, Prishtina përveç banorëve rezidentë është i banuar gjithashtu edhe me studentë të qyteteve të tjera të Kosovës, të cilët...