Kategoria: Kulturë

Marta, ose një grua tradhtare

Alda Bardhyli Historia flet për një grua që falë ose mbase jo vetëm vetes dhe sensit të saj kritik, lufton me modernitetin e vet. Emri i personazhit kryesor...

Të mos vizatosh dot një nudo

Në shkollën e arteve të Notingamit në shekullin e XX, gratë nuk lejoheshin të vizatonin një nudo. Në qoftë se burrat punonin me një model të gjallë, një...

“Tomka dhe shokët e tij” vazhdon rrugëtimin ndërkombëtar

Për herë të parë prej disa ditësh një film shqiptar mund të shihet në platformën digitale të krijuar nga bashkëpunimi mes kompanisë amerikane TCM (Turner...

PriFest sjell 3 premiera botërore

Festivali më i madh Ndërkombëtar i Filmit në Kosovë PriFest, që do të ketë edicionin e 9-të në korrik ka bërë publik programin e parë të filmave në mes...

Kur Kaceli pikëtakohej me Delacroix

Luan Rama Ky pikëtakim nuk është real në sensin e pikëtakimit midis dy njerëzve, pasi Kaceli dhe Delacroix kanë jetuar më shumë se një shekull larg një...

“Gjurmë Shqiptare”: Djali i malit baba – VIDEO

Ai realizoi vepra të shumta në zemër të Perandorisë Osmane në shekullin XVI dhe atë të XVII, por nuk harroi kurrë vendin nga ku vinte, për të cilin u përpoq...

Zonja prej mëndafshi

Alda Bardhyli “Keni menduar për mua? Gjithë ditën! E dini që kam frikë, se mos bie vërtet në dashuri me ju?”. Marie Duplessis e dinte se s’duhet të binte...

Artist dhe kryeministër, Rai Arte bën reportazh për Ramën

Kryeministri shqiptar Edi Rama është kthyer në subjekt të “Rai Arte”, jo si shef i ekzekutivit shqiptar, por si artist pjesëmarrës i Bienales së 57-të në...

Publikohen foto të panjohura e genocidit mbi çamët

“Kolaboracioni dhe genocidi në çamëri  1944-1945”, (E vërteta e bashkëpunimit të çamëve me gjermanët) është studimi më I fundit mbi raportet...

Publikohen foto të panjohura të genocidit mbi çamët

“Kolaboracioni dhe genocidi në çamëri  1944-1945”, (E vërteta e bashkëpunimit të çamëve me gjermanët) është studimi më i fundit mbi raportet...